Search

Idea by

Samuel Quagliotto

http://www.atelierquagliotto.com

Latina, Italy
atelier QUAGLIOTTO is a project directed by architect Samuel Quagliotto and it has been brought forward from 2014. Samuel Quagliotto a teaching assistant at the course Composition III at the university La Sapienza, Roma. He is a Ph.D with the research about the danish architect Kay Otto Fisker. The collaborators for this project are: Maria Marrone, Federica Mengoni, Beatrice Magliocchetti, Livia Medici, Micaela Didomenicantonio, Martina Tocco

National Concert Hall Vilnius Tautos Namai


Nature and Architecture creates the sound for the everyday life

National Concert Hall Vilnius Tautos Namai


Nature and Architecture creates the sound for the everyday life
The research behind the project is based on understand how nature can shape the mass of architecture
File under
Type of project
  • Site-specific cases

The purpose is, through whose chromatic properties, to recall, in a modern version, the colors of the Trade Union Palace but with a new aspect that give a renewed vigor to the overall image of Tauras Hill of Vilnius. This synergistic relationship between nature and architectural mass is what has delineated the elaboration of the form of the National Concert Hall which is defined by a plan in which the external limit is jagged in a sequence of cavities. This system of cavities, which in the outer space are sometimes paved and sometimes treated in green, is necessary so the trees that are placed in can enter into strong visual contact with most of the internal spaces. The elevations are defined by the abundant presence of windows with the rythm of the wooden frames that establish the visual connection between the visitor and the surrounding vegetation and, at the same time, allow natural lighting as comfortable as possible.


Isometric view

Second entrance at the Concert hall

Model of the project

Main foyer, the relationship with the nature outside and the wood for the interior are the principle aspect to define a warm atmosphere

Grand hall, calm colors and the acoustic panels on the ceilings define a relaxing space to listen the concert

National Concert Hall Vilnius Tautos Namai


Nature and Architecture creates the sound for the everyday life

National Concert Hall Vilnius Tautos Namai


Nature and Architecture creates the sound for the everyday life
The research behind the project is based on understand how nature can shape the mass of architecture
File under
Type of project
  • Site-specific cases

The purpose is, through whose chromatic properties, to recall, in a modern version, the colors of the Trade Union Palace but with a new aspect that give a renewed vigor to the overall image of Tauras Hill of Vilnius. This synergistic relationship between nature and architectural mass is what has delineated the elaboration of the form of the National Concert Hall which is defined by a plan in which the external limit is jagged in a sequence of cavities. This system of cavities, which in the outer space are sometimes paved and sometimes treated in green, is necessary so the trees that are placed in can enter into strong visual contact with most of the internal spaces. The elevations are defined by the abundant presence of windows with the rythm of the wooden frames that establish the visual connection between the visitor and the surrounding vegetation and, at the same time, allow natural lighting as comfortable as possible.


Isometric view

Second entrance at the Concert hall

Model of the project

Main foyer, the relationship with the nature outside and the wood for the interior are the principle aspect to define a warm atmosphere

Grand hall, calm colors and the acoustic panels on the ceilings define a relaxing space to listen the concert


Idea by

Samuel Quagliotto
Latina
Italy
atelier QUAGLIOTTO is a project directed by architect Samuel Quagliotto and it has been brought forward from 2014. Samuel Quagliotto a teaching assistant at the course Composition III at the university La Sapienza, Roma. He is a Ph.D with the research about the danish architect Kay Otto Fisker. The collaborators for this project are: Maria Marrone, Federica Mengoni, Beatrice Magliocchetti, Livia Medici, Micaela Didomenicantonio, Martina Tocco