Search

Idea by

Michele Cafarelli, Marco Ruffino, Luca Macrì, Sandro Rizzo, Silvio Tidu, Marco Nascosi, Andrea Russo, Thomas Baistrocchi, Enrico Maglione, Elia Lamberti, Cecilia Arata, Cinzia Bongino, Anna Oro

lamatilde

http://www.matilde.it

Lungo Dora Firenze 129, Torino, Italy
lamatilde is a design Turin based firm that builds things – for real. With over ten years of experience in Italy and abroad, it promotes quality, research and design culture through renovation, renewal and fit-out projects, from concept to full completion. It has taken part in international events such as Milan’s Salone del Mobile, the Architecture Biennale in Venice, Biennale Interieur and the London Design Week, winning accolades such as the European Design Award and German Design Award.

EDIT


A taste for sharing

EDIT


A taste for sharing
A format that hybridizes gastronomic culture and sharing economy, in an area of urban regeneration.
File under
Type of project
  • Systemic changes

Edit is an experimental gastronomic hub dedicated both to professionals - who can rent equipment and premises - and to end users, who finds in Edit all the ingredients of entertainment.
An unique format reflected in a new space, made up of areas, different from a functional point of view, but integrated from a perceptual point of view, where sharing is highlighted by a design approach that has turned the idea of openness into a synthesis of a new producer-consumer relationship: the brewing plant, available to professionals, is entirely on sight; the equipped kitchens, with the multi-purpose room, are shared. Pub and restaurant have open-plan kitchen and in both the social table allows a more informal use of space. Edit industrial legacy survives in the use of typical construction site materials: a place influenced by its own history, but shifted into the future. Edit is, infact, a crucial step in the process that is switching the Turin peripheral neighbourhood Barriera.



Wherever you enter EDIT you can't help but notice the wide red lacquered reception, beating heart of the structure and crossroads of horizontal and vertical paths. The original double height of the architectural container is here finally visible and enhanced by the luminous installation that crosses and joins the levels.

An urban brewery, a meeting point for beer lovers, gipsy brewers and master brewers. The brewing plant, is entirely on sight, to underline the possibility for the user to rent it. 19 types of draught beer come from above through the scenic pipes. The almost 25-metre counter is unique in its genre: the pewter-covered top is among the most imposing in Italy, while the base in black pigmented reinforced concrete bears the decorations left by the sheet metal, used as formwork.

The most metropolitan area of EDIT, with the social table and the open kitchen. The rigidity of pure volume of the kitchen is cut by a long ribbon window and softened by the micro-perforated sheet metal cladding, used to conceal the sound-absorbing panels. The space dedicated to customers is dominated by the convivial table: the oak staves emerge directly from the concrete to accommodate over 60 diners.

The restaurant offers different ways of living the same space: around the Chef's Table, overlooking the open kitchen, or in the seating area, for a tailor-made dinner. The seating area still shows the expressive friction that characterizes the project: while the floor is in solid oak staves, the remaining surfaces were left in their original state on purpose. The atelier kitchen, with its 22 seats, is one of the largest international table chefs.

A half of EDIT's upper floor is dedicated to its most experimental area: shared kitchens. They partly overlook a large common room, which can become a temporary event space. Scenographically speaking, these kitchens are similar to movie locations, all overlooking the large multipurpose room. At the end of this flexible area is the point equipped to allow the activities of show cooking.

EDIT


A taste for sharing

EDIT


A taste for sharing
A format that hybridizes gastronomic culture and sharing economy, in an area of urban regeneration.
File under
Type of project
  • Systemic changes

Edit is an experimental gastronomic hub dedicated both to professionals - who can rent equipment and premises - and to end users, who finds in Edit all the ingredients of entertainment.
An unique format reflected in a new space, made up of areas, different from a functional point of view, but integrated from a perceptual point of view, where sharing is highlighted by a design approach that has turned the idea of openness into a synthesis of a new producer-consumer relationship: the brewing plant, available to professionals, is entirely on sight; the equipped kitchens, with the multi-purpose room, are shared. Pub and restaurant have open-plan kitchen and in both the social table allows a more informal use of space. Edit industrial legacy survives in the use of typical construction site materials: a place influenced by its own history, but shifted into the future. Edit is, infact, a crucial step in the process that is switching the Turin peripheral neighbourhood Barriera.



Wherever you enter EDIT you can't help but notice the wide red lacquered reception, beating heart of the structure and crossroads of horizontal and vertical paths. The original double height of the architectural container is here finally visible and enhanced by the luminous installation that crosses and joins the levels.

An urban brewery, a meeting point for beer lovers, gipsy brewers and master brewers. The brewing plant, is entirely on sight, to underline the possibility for the user to rent it. 19 types of draught beer come from above through the scenic pipes. The almost 25-metre counter is unique in its genre: the pewter-covered top is among the most imposing in Italy, while the base in black pigmented reinforced concrete bears the decorations left by the sheet metal, used as formwork.

The most metropolitan area of EDIT, with the social table and the open kitchen. The rigidity of pure volume of the kitchen is cut by a long ribbon window and softened by the micro-perforated sheet metal cladding, used to conceal the sound-absorbing panels. The space dedicated to customers is dominated by the convivial table: the oak staves emerge directly from the concrete to accommodate over 60 diners.

The restaurant offers different ways of living the same space: around the Chef's Table, overlooking the open kitchen, or in the seating area, for a tailor-made dinner. The seating area still shows the expressive friction that characterizes the project: while the floor is in solid oak staves, the remaining surfaces were left in their original state on purpose. The atelier kitchen, with its 22 seats, is one of the largest international table chefs.

A half of EDIT's upper floor is dedicated to its most experimental area: shared kitchens. They partly overlook a large common room, which can become a temporary event space. Scenographically speaking, these kitchens are similar to movie locations, all overlooking the large multipurpose room. At the end of this flexible area is the point equipped to allow the activities of show cooking.


Idea by

Michele Cafarelli, Marco Ruffino, Luca Macrì, Sandro Rizzo, Silvio Tidu, Marco Nascosi, Andrea Russo, Thomas Baistrocchi, Enrico Maglione, Elia Lamberti, Cecilia Arata, Cinzia Bongino, Anna Oro
lamatilde
Lungo Dora Firenze 129
Torino
Italy
lamatilde is a design Turin based firm that builds things – for real. With over ten years of experience in Italy and abroad, it promotes quality, research and design culture through renovation, renewal and fit-out projects, from concept to full completion. It has taken part in international events such as Milan’s Salone del Mobile, the Architecture Biennale in Venice, Biennale Interieur and the London Design Week, winning accolades such as the European Design Award and German Design Award.