Search

Idea by

Bryant Lau Liang Cheng

http://www.bryantlaulc.com

singapore, Singapore
Bryant Lau Liang Cheng is a young designer with an interest in prototypical typologies. He was named the Emerging Designer of the year 2012 by IDA International Design Awards and had his project exhibited in 100% London Design Festival 2012 Be Open Awards. He is currently pursuing his Architecture degree in NUS and resides in Singapore.

Collaborative Tower


Prototype work-live units exploring a retail front

Collaborative Tower


Prototype work-live units exploring a retail front
Reversing the value of units in a skyscraper

As the world population continues to grow, skyscrapers inevitably become a necessity - its height ever increasing in order to meet housing demands. As the tower goes higher, it severs itself further away from the ground levels, resulting in a clear sense of detachment.

The proposed design uses a double helix spiral to continue the green corridor (an abandoned train track) on the ground up vertically, introducing work-live units with retail frontages along it to encourage collaborative living. This work-live unit set up also caters to businesses at home due to the rise of technology.

Originally, a tower will have the value of the units increasing as you go up higher. This condition is reversed here, as the units at the bottom with retail frontages have higher value now instead, due to close proximity to the ground levels. Thus, the tower is no longer isolated from the grounds levels; the collaborative tower melts itself to the ground levels to give back to the urban fabric.


Site Context and Tower diagrams

Unit Typology and Layout

1st Floor Plan and 2nd Floor Plan

Elevation and Section

Exploded Isometric Diagram

Collaborative Tower


Prototype work-live units exploring a retail front

Collaborative Tower


Prototype work-live units exploring a retail front
Reversing the value of units in a skyscraper

As the world population continues to grow, skyscrapers inevitably become a necessity - its height ever increasing in order to meet housing demands. As the tower goes higher, it severs itself further away from the ground levels, resulting in a clear sense of detachment.

The proposed design uses a double helix spiral to continue the green corridor (an abandoned train track) on the ground up vertically, introducing work-live units with retail frontages along it to encourage collaborative living. This work-live unit set up also caters to businesses at home due to the rise of technology.

Originally, a tower will have the value of the units increasing as you go up higher. This condition is reversed here, as the units at the bottom with retail frontages have higher value now instead, due to close proximity to the ground levels. Thus, the tower is no longer isolated from the grounds levels; the collaborative tower melts itself to the ground levels to give back to the urban fabric.


Site Context and Tower diagrams

Unit Typology and Layout

1st Floor Plan and 2nd Floor Plan

Elevation and Section

Exploded Isometric Diagram


Idea by

Bryant Lau Liang Cheng
singapore
Singapore
Bryant Lau Liang Cheng is a young designer with an interest in prototypical typologies. He was named the Emerging Designer of the year 2012 by IDA International Design Awards and had his project exhibited in 100% London Design Festival 2012 Be Open Awards. He is currently pursuing his Architecture degree in NUS and resides in Singapore.